Bezoek ‘Acient Stageira – Geboorte- en woonplaats van Aristotelles’

Op steenworpafstand van de Haven liggen de overblijfselen van de antieke stad ‘Acient Stageira’, het geboorte- en woonplaats van Aristoteles.

De mythe is dat de moeder van Alexander de Grote (Olympiada of Olympias) verbannen is naar dit gebied, aan haar hebben we de naam van het dorp te danken. Waarom en naar ze naar toe is verbannen is niet helemaal duidelijk,sommige bronnen melden dat ze naar Stageira en andere bronnen beweren het eiland Kapros, wat nu ‘Kafkanas’ heet. Dit alles op bevel van de rivaal die ook Macedonië wilde veroveren en haar gevangen heeft genomen.

Kapros betekent "wild zwijn" en op munten die uit deze tijd terug zijn gevonden is ook een wild zwijn afgebeeld. Je kunt een bezoekje brengen aan het eiland ‘Kafkanas’ met de vissersboot 'Tzimakos-Tours'.

De ruïnes van de stad ‘Acient Stageira’ liggen op een klein schiereiland, ten oosten van Olympiada. De stad werd is rond 655 voor Christus, door Ionische kolonisten gesticht. Stageira is vooral bekend als de geboorte- en woonplek van Aristoteles. Op het dorpsplein van Olympiada is een standbeeld ter ere van hem neergezet. Uit deze periode zijn vele funderingen van de gebouwen en huisjes van de oude stad te zien. Rondom de stad zijn de overblijfselen van de indrukwekkende muren uit de Byzantijnse periode. Deze muur is wel twee kilometer lang hierdoor is het schiereiland afgesneden van de rest van het vasteland en tegelijkertijd beschermd tegen de rest van de wereld.

Op de top van de zuidelijke heuvel in de stad vindt je de burcht, vanaf deze kant is de hoofdingang van de stad, deze diende ter bescherming van buitenaf. In de vallei, tussen de twee heuvels is, vindt je de restanten van het grote marktplein, waar handel werd gedreven, met nog stukken van een muur, restanten van schalen, opslagplekken en marmeren zuilen. In deze tijd wisten ze precies waar wat te bouwen, zoals deze marktplein. Doordat het is gebouwd tussen de twee heuvels, met aan beide kanten zee, staat er altijd wind en dus ook op hete zomerse dagen voel je hier een briesje. Daarachter liggen de funderingen van huizen van de inwoners van de stad. Ook op de noordelijke heuvel van Stageira staat een toren uit deze periode. Hier is ook een mooie mozaiekvloer te zien, waarvan wordt gezegd dat hier de urn van Aristoteles heeft gestaan.

Philip de Grote  van Macedonië (de vader van Alexander de Grote) belegerde Stageira en vernietigde de stad in 348 voor Christus, waarom? Daar zijn verschillende verhalen over. Uiteindelijk heeft hij de stad weer herbouwen, of is een dal was die hij maakte met of als eerbetoon aan Aristoteles, die later de leraar werd van zijn zoon Alexander de Grote. Toch herstelde de stad na die tijd nooit meer helemaal en bleef grotendeels leeg.

Bewandel de verschillende paden en geniet van de natuur, cultuur en alle informatie die je daar vindt. Is het heet en mooi weer? Neem je zwemkleding mee, want rondom de stad zijn een paar prachtige, kleine privé strandjes te vinden.

Stageira is dagelijks geopend van 8.30 – 16.00. Respecteer de oudheid en de cultuur, neem geen voorwerpen mee die je op de grond vindt, grote kans dat deze bij de stad horen, ze zijn hier nog hard bezig om alle historie terug te vinden. Rruim afval op mocht je die tegen komen, zodat we we het hier een historische, archeologische kunnen plek kunnen  behouden.

Bij de hoofdingang, bovenop de berg, is een informatie loket, ook wijzen de bordjes in het archeologsche gebied je de weg.

Wil je een gids? Ik en de hondjes gaan graag met je mee en zal de paden wijzen en informatie delen.