Tomaten Salsa

Na een fantastisch moestuin jaar (2019), waar ik het niet bij kon houden. De tuin groeide boven mijn hoofd uit! Vooral de tomaten, wel 6 of 7 soorten had ik. Mega-, cherry-, peervormige gele-, roma-, zoete- en paarse tomaten, de bodem was ten opzichte van het jaar ervoor zo sterk verbeterd en op opbrengst wel 3x verhoogd. Vele buren wilde bij mij tomaten en andere groenten komen oogsten gaven me hier een vergoeding voor. De eerste klanten was een feit. Maar tomaten met kleine beschadiging kon ik niet weggooien, zoveel energie als moeder natuur erin had gestopt en dan weggooien?! NEVER! 

Dus hup hup, alle tomaten wassen, schoonmaken en in de pan!

Ik hou de saus meestal basis, zonder variaties, die kan je altijd later als je de saus gaat gebruiken nog aan toe voegen.

Je kan de salsa gebruiken als tomatensaus voor pasta, het indikken voor op een pizza bodem of de geweldige rode linzensoep met tomaten salsa ervan maken.

Ingredienten
 • Tomaten, tomaten en nog veel meer tomaten.
 • Eetlepel zout (op +/- 3 L. Salsa)
 • Eetlepel Suiker (ongeraffineerde rietsuiker) (op +/- 3 L. Salsa)
 • Scheutje olijf olie
 • Vele variaties mogelijk:
 • Voeg er kruiden naar wens toe, Balsilicum
 • Voeg er een hete peper aan toe als je van pittig houd
Bereiding
 1. Alle tomaten wassen, grof snijden, hart verwijderen en in de pan! voeg er een klein laagje water aan toe. 
 2. Breng het aan de kook en vermaal het met de staafmixer, tip gebruik er een met metalen voet, plastic smelt in hete vloeistoffen
 3. Voeg de suiker en het zout toe en laat het even door pruttelen 30 min. a 1 uur
 4. Zet schone potten met de metalen deksels klaar (ik gebruik grote van 500 ml en 720 ml) in een tijl. Vlak voordat je ze gaat vullen giet je er kokend water overheen en daarn kort ondersteboven op een schone theedoek. Daarna opdraaien, zodat de damp het laatste vocht eruit haalt.
 5. Vul de hete potten en de hete saus, doe het voorzichtig en er zijn techters te koop die ervoor zorgen dat je minder knoeit.
 6. Daarna de potten dichtdraaien en ondersteboven min. 10 min. laten staan.
 7. En de hele winter en t voorjaar kan je ervan genieten, de zomer zon in de potten, heerlijk!